Slik velger du riktig bærbar trådløs høyttaler
I dag får du god lyd overalt, enten du er strandløve eller sofagris. Bærbare høyttalere har tatt musikkverdenen med storm, passer i dag nesten alle tenkelige situasjoner og varierer i størrelse fra å få plass i en bukselomme til å snaut få plass i en ryggsekk. Men hva passer deg best og hva er det lurt å tenke på før du drar kortet og plugger i?
Koblet til uten kabler
Dette er det enkle konseptet som ligger til grunn for de mange forskjellige Bluetooth-høyttalerne. Bluetooth-høyttalere er en voksende produktgruppe, og et stort flertall av dagens høyttalere har faktisk Bluetooth-teknologi. Bluetooth lar deg dele musikken din trådløst fra smarttelefonen, nettbrettet eller PC-en.
I denne videoen tar vi en titt på de forskjellige typene Bluetooth-høyttalere.
Riktig type bærbar høyttaler
Før du velger bærbar høyttaler er det lurt å tenke gjennom hva du vil bruke den til. Hvilke behov har du nå, og hvilke behov kommer du til å ha fremover?
På hagefesten trenger du kanskje en høyttaler med mikrofon, god lyd, bra bass, enkel betjening og god kompatibilitet, mens du på stranda muligens heller skulle hatt en liten og robust støv- og vannbestandig lommehøytaler med 360 graders lyd, bærestropp, fine farger og lang batteritid. På kjøkkenet kan en høyttaler med internettradio være greit. Om du derimot vil høre musikk i flere rom om gangen kan kanskje et multiromanlegg med innebygget forsterker være tingen, hvor du kobler flere trådløse høyttalere sammen og har tilgang til strømmetjenester og nettradio.
Som hovedregel følger bruksområde og forskjellige egenskaper ofte størrelsen på høyttaleren, ifølge Product Manager i Sony Nordics, Søren Mørk Andersen.
Har størrelsen noe å si?
Også hva gjelder god lyd er det enkle svaret at den avhenger av størrelse og prisklasse på høyttaleren. Her er det likevel viktig å nyansere litt. Det er nemlig ikke alltid størrelsen det kommer an på. Flere bærbare høyttalere har systemer for å gi bedre lyd og sterkere bass trass i sin beskjedne kaliber.
Et annet viktig poeng – har du flere behov for høyttaleren din, kan du vurdere å kople sammen flere eller for eksempel å kjøpe en subwoofer i tillegg. På den måten får du en mindre enhet som er lettere å transportere til sommerhuset, parken eller stranden, mens du sammenkoplet likevel har nok trøkk til hagefesten med vennene. Ifølge Mørk Andersen er utvalget så variert at det til syvende og sist er ditt eget behov som avgjør. ”Det viktigste er å overveie hva den bærbare høyttaleren skal brukes til og dermed hvor stort område lyden skal dekke.»
Koble høyttaleren til mobilen
Vi har alle vært der – stått og knota med å få lyden fra en dings til en annen. Det hender du må laste ned en app for å kunne kontrollere høyttaleren, men heldigvis har de aller fleste høyttalerne nå mange forskjellige måter å koble seg mot musikken din. De fleste er i dag kjent med Bluetooth. I tillegg har du ofte USB-port og vanlig mini-jack. Også superenkle NFC (Near field communication) er i dag brukt på en del høyttalere. NFC er ikke mer innfløkt enn at du holder enhetene inntil hverandre, og de kobles sammen automatisk. Endelig så enkelt som det burde være!