Klar for sommer? Slik gjør du uteplassen like klar

Endelig går det mot varmere tider! Det gjør godt for både kropp og sinn, og det betyr også at vi tilbringer mer tid utenfor hus og leilighet. Og enten du har stor frodig hage eller liten balkong, er det alltid hyggelig å ha mulighet til å tilbringe tiden ute. Vi har tatt en prat med Illums Bolighus i Glasmagasinet Oslo, og fått ekspertenes tips til hvordan du kan enkelt gjøre uteplassen klar for sommeren.

Dekorer med potter og planter
En grønn og frodig oasefølelse er noe de aller fleste liker. – Her er det bare å spe på med planter og blomster, eller dyrke selv, forteller Anette som jobber i living-avdelingen i Illums Bolighus. Ved å bruke potter i forskjellige størrelser kan man skape forskjellige uttrykk på uteplassen, noe som er med på å gi en fin dynamikk. Gå for grønne planter med litt størrelse, og gjerne store blader for å skape en lun og avslappende oase. Velger du planter med mye blomster, vil man også kunne få et aktivt liv av insekter som bier, humler og lignende.

Lag en lun og frodig oase med potter fra FERM LIVING.

Det er smart å velge potter som ikke er glasert, slik at pottene tar opp overskuddsvann og gir dette sakte tilbake til plantene når man vanner rett i potten. Glaserte potter kan også brukes ute, men da må man passe på å vanne oftere da disse ikke tar opp vann, sier Anette. Husk å passe på at det er hull i de pottene som brukes ute, slik at plantene ikke drukner ved for mye regn.


Illums Bolighus har et bredt utvalg av både glaserte og ikke-glaserte potter, som for eksempel denne fra Bergs Potter.


Gro-serien fra Kähler. Perfekt til både planter og urter.

Valg av møbler

Når man skal velge møbler til uteplassen, er det viktigste å velge materialer som tåler å stå ute, sier Helene. Hun er avdelingsleder på møbelavdelingen i Illums Bolighus Glasmagasinet. Teak er klassisk og holdbart og får en flott patina etterhvert, noe som gir et varmt og lunt uttrykk. Man kan også velge rustfritt stål for et mer stilrent uttrykk. Om man liker å flytte på møblene finnes det mange lette og fine møbler i plastikk som enkelt kan flyttes ved behov.

Har du stor uteplass er det smart å utnytte plassen med flere grupper til forskjellige behov, forteller Helene. Benytt uterommet som et ekstra allrom med både spiseplass, sofagruppe, solstoler og kanskje også et utekjøkken. For dem med liten plass, for eksempel en liten balkong, er planlegging viktig. Tenk godt over hvordan du vil bruke plassen og prioriter deretter. Carl Hansen & Søn har en rekke utemøbler som skaper en deilig og behagelig stemning, enten du er ute etter klassisk teak eller ønsker polstrede utemøbler i herlige tekstiler.


Kafemøbler fra Carl Hansen & Søn. Perfekt for deg med liten plass.

Lag koselig og lun stemning
Bruk uteplassen som et ekstra rom i hjemmet og fyll på med puter og pledd som passer den stilen du ønsker, sier Helene, og minner på at man må huske å ta inn tekstilene når det regner. Det finnes også fine tekstiler som tåler å ligge ute i regnet, så her må man tenke over behov.

Bland gjerne ulike materialer og mønstre på samme måte som du ville gjort inne. Kontraster som lin og velur sammen skaper spennende detaljer, og varme tepper er fint å ha til norske sommerkvelder, fortsetter hun. Her er det bare fantasien som setter grenser.

Og skulle sommerkveldene bli litt kjølige, da er det bare å pakke seg inn i et deilig Venice-pledd fra Elvang Denmark:

Gulvtepper kan gjøre mye for uttrykket, og er pent og behagelig å gå på. Har du en stor uteplass kan du bruke tepper for å dele plassen inn i soner, da føles det fort mer koselig og definert, sier Helene. På liten plass, kan et teppe definere plassen som et eget rom og gjøre det lunt og koselig.

Kanskje drømmer du også om en utepeis? Da er bordpeisen fra TenderFlame et godt tilskudd som bidrar til både varme og atmosfære.

Velg riktig belysning til uteplassen
Velg gjerne belysning etter behov og smak, men det viktigste er å tenke på om lampen tåler å stå ute, sier Marisa. Hun er avdelingsleder for belysning i Illums Bolighus. Man skal være oppmerksom på materialet og ta hensyn til lampens egenskaper, men velg gjerne en oppladbar lampe som enkelt kan tas inn etter bruk. De færreste lamper kan stå ute i all slags vær.


Panthella Portable fra Louis Poulsen. Trådløs lampe med 3-trinns dimmefunksjon som skaper behagelig stemning.

For å skape fin og lun stemning på kveldene burde man velge lamper med dimmefunksjon. Da kan du enkelt justere lyset etter ønsket stemning, forteller Marisa. Plasser gjerne lampen midt på bordet, og skap en intim og koselig stemning med gode venner og familie.

Den populære lampen Carrie LED fra Menu lades enkelt med USB. Håndtaket gjør lampen enkel å ta med seg. Passer perfekt til piknik i parken eller sene kvelder på terrassen. 

Eller hva med en stilren og elegant lampe i glass og aluminium fra Light-Point? Lampen passer perfekt til mange forskjellige hustyper, og kan bruker langs innkjørsler, stier og lignende.

Uansett hvilken lampe du velger å gå for, så er det én ting som er sikkert: Belysning skaper atmosfære – og det er vel det vi alle ønsker når vi sitter ute om sommeren?

Vi ønsker dere en riktig fin ute-sommer!

Les mer om uteplassen ved å klikke på linken:
https://katalog.illumsbolighus.dk/skap-den-perfekte-uteplassen/

 

  • Stikkord: balkong, belysning, glasmagasinet, hage, Hagemøbler, illums, Planter, pledd, Potter, sommer, utemøbler, utepeis, Uteplass, uterom
  • Publisert: april 13, 2021
  • Tekst:

Logg inn