Heimen Husfliden: ­– Å bestille en bunad er ofte mer omfattende enn hva folk tror

Butikksjef for Heimen Husfliden, Hege Andresen deler av sin innsikt i trender og tradisjoner for alle som skal ikle seg bunad på 17. mai. – Vi synes det er fint om kunden ønsker å sette sitt preg på bunaden, for vi er ikke et bunadspoliti.

 

Bunaden er av mange regnet som det flotteste plagget de har – og vi sparer festdraktene til de store anledningene. Dette tradisjonsrike plagget har dype røtter i norsk kultur, men kan faktisk også spores tilbake til internasjonale trender i tidligere tiders motebilde. Samtidig er bunadstradisjonen noe ganske unikt for Norge; de færreste europeiske nasjoner har et like sterkt forhold til sine nasjonaldrakter.

 

 

Hos Heimen Husfliden på Glasmagasinet kan de mye om bunader – både det historiske og de nye trendene. For ja, trendelementet er med også i vår tid. Hege Andresen er butikksjef hos Heimen Husfliden, og forteller at det er stor variasjon i hva folk ønsker at akkurat deres bunad skal uttrykke.

 

– Vi ser at det er blitt mer bruk av silkeskjerf i halsen eller på hodet. Bunad er jo et festplagg som det er gøy å pynte opp, og hos Heimen Husfliden selger vi ekstratilbehør i sølv som ringer, ørepynt, belte, kniv og klokke. Mange ønsker seg mer sølv, og det er ofte ønske om å «pynte» opp mer enn det som tradisjonelt er «riktig». Vi deler kunnskap og veileder slik at kunden får tatt det valget som passer dem, forteller hun.

 

Personlige bunadshistorier

Å ha god veiledning kan være helt avgjørende for hvordan resultatet blir.

 

– Det er mange valg når man skal bestille bunad, så ofte er nettsiden vår et sted som kunden starter. Å bestille bunad er ofte mer omfattende enn hva «folk» vet og kan om bunad. De fleste bunader er ikke laget ut ifra en standard og det kan være mange valgalternativ av farger på skjorte, stakk, farge på sølv.

 

Les mer om alle bunadene Heimen Husfliden leverer her: www.heimenhusfliden.no

 

Ordet «bunad» stammer fra det gamle norrøne «búnaðr», som betyr «utstyr til hushold» eller «klær». I Norge var Hulda Garborg en av de første til å kjempe for folkedraktene, men først i etterkrigsårene fikk bunaden statusen den har i dag. For mange av oss er bunader ikke bare festdrakter, men også sterke symboler på identitet. Prosessen med å velge broderier, bunadsølv og annet tilbehør kan bli svært personlig – og dette er noe av det flotte med den enkelte bunad: Hver av dem har en historie, som kanskje ikke er lik historiene om andre bunader av samme type.

 

 

– Noen kunder vil at alt skal være tradisjonelt riktig, mens andre er vil bare friske opp med mer sølv, bånd i håret, sjal og hodeplagg. Vi ser også en trend blant herrene; de velger oftere bunad enn før. Bunad er populært! Vi synes det er fint om kunden ønsker å sette sitt preg på bunaden, for vi er ikke et bunadspoliti.

 

At bunad skal være et tradisjonsrikt plagg i tiden viser seg også i hvem som kjøper dem, og hvordan samfunnet endres:

 

– Vi sydde første damebunad til herre for minst 15 år siden. Det er også flere damer som ønsker seg herrebunad. Dette er ikke en trend, men vi er glade i mangfold og levere en bunad som kunden blir fornøyd med.

 

Over hundre år med bunadssøm som business

Omkring 300 bunader og materialpakker blir hvert år levert til kunder av Heimen Husfliden – det blir omtrent én bunad hver dag hele året! Og det er høyt tempo på produksjonen: Målsøm fra Estland kan leveres på tre til fire uker hvis produsenten har alle råvarene på lager, eller på tre til seks måneder for damebunader. Bunad med mye brodering kan ta seks til åtte måneder, og skreddersydd herrebunad på systua i Oslo kan ta ti til tolv måneder. Heimen Husfliden har systue både i Oslo og i Tallinn.

 

 

 

 

Produksjonstiden avhenger ofte av om det er en bunad med mye eller lite broderi – eller en bunad uten noe broderi. Skulle du heller ønske å teste dine egne ferdigheter innen bunadssøm, selger Heimen Husfliden dessuten materialpakker. Å sy egen bunad eller bunad for andre har i seg selv en lang tradisjon i Norge, der folk også for over hundre år siden hadde inntekt fra bunadssøm. Heimen Husfliden springer ut av den samme tiden, med sine 128 år.

– Vi leverer over 100 ulike varianter av bunader ferdig sydd eller som materialpakke. For best mulig resultat, anbefaler vi at den som skal sy har høy sømkompetanse eller svennebrev som bunadstilvirker, kjole og draktsøm eller skredder, dette fordi du må kunne mange sømteknikker i forkant før du starter på å sy din egen bunad.

 

 

Tips og triks til 17. mai

Når bunaden er det flotteste plagget vi har, er det også mange som henger i skapet mesteparten av tiden. Derfor kan disse flotte draktene by på overraskelser når de skal prøves noen få dager før 17. mai, en konfirmasjon eller barnedåp. Skulle du trenge gode råd, kan du ta en titt innom Heimen Husflidens nettside for vedlikehold, eller nettsiden for ofte stilte spørsmål.

Når bunaden så er klar for 17. mai, fest og feiring, er det bare å si én ting:
Hurra, hurra, hurra!

 

Vi ønsker deg velkommen til Heimen Husfliden på Glasmagasinet, for en hyggelig handel.

 

  • Publisert: mai 2, 2023
  • Tekst:

Logg inn