Feire Mummi-dagen med Illums Bolighus!

I 2023 feires også Arabias 150-årsjubileum på Mummidagen!

Mummidagen 9. august er Tove Janssons fødselsdag, og i år feires også 150-årsjubileet til Arabia. To spesialdesignede kopper; «Havbris» og den eksklusive «Havbris platina» blir lansert til ære for Mummidagen og Arabias 150-årige designtradisjon. Skjærgårdsillustrasjonene på koppen ble valgt ettersom skjærgården er svært viktig i Mummihistoriene. «Havbris» er den hundrede Mummikoppen som den nylig pensjonerte illustratøren Tove Slotte har designet, etter forfatter og illustratør Tove Janssons originaltegninger. Et svært begrenset opplag av Mummidagskoppen vil være tilgjengelig fra 9. august i Illums Bolighus.


Mummidagen 2023 tar oss til den finske skjærgården for å feire Arabias 150-årsjubileum.

Til minne om Tove Janssons uvurderlige livsverk og Arabias 150-årige designhistorie, lanseres to spesialdesignede kopper; «Havbris» og eksklusive «Havbris platina» Platinaversjonen vil kun være tilgjengelig for kjøp gjennom utlodning.

 

Arabias 150-årige historie står i sentrum på Mummidagen

Forfatteren og illustratøren Tove Jansson ble født 9. august 1914. I 2004, nøyaktig 90 år senere, ble tidenes første Mummidag feiret som en hyllest til hennes kunstneriske arbeid.

Mummidagen har siden blitt et globalt fenomen som involverer ulike arrangementer og festligheter med Mummitema.  Tove Jansson hadde en fargerik og allsidig karriere, men er aller mest kjent som skaperen av Mummitrollene. I løpet av Janssons levetid ble det publisert Mummihistorier som romaner, bildebøker og tegneserier, og de er oversatt til dusinvis av språk.  Arabia ble grunnlagt i 1873 og feirer sitt 150-årsjubileum i år. Arabia er et av Finlands mest kjente og respekterte merkevarer, verdsatt i finske hjem i generasjoner, og med fans over hele verden. De første Mummikoppene har også Arabia-merket på undersiden, og koppene ble produsert på Arabia-fabrikken i Helsinki frem til 2010-tallet.

I barndommen tilbrakte Tove Jansson lange perioder i sine slektningers sommerhytte i Stockholms skjærgård. Villaen og dalen rundt ga Jansson inspirasjon til både Mummihuset og Mummidalen.

Designet på koppene er basert på Tove Janssons roman «Pappaen og havet» fra 1965, der Mummifamilien flytter til en øy med fyr ettersom Mummipappa føler seg ubrukelig i det trygge miljøet i Mummidalen. På koppene ser vi Mummitrollet, Mummimamma, Mummipappa og Lille My i fjæra. Illustratøren Tove Slotte, som nylig gikk av med pensjon, har basert illustrasjonene på de små tegningene som Tove Jansson tegnet på brevpapiret hun brukte da hun svarte fansen. Dette er Slottes hundrede Mummikopp-design.

Koppene viser et vakkert holmelandskap med fioler, ville roser, tindvedbusker og skjell. Fargeskalaen går i blått mot en hvit bakgrunn.

Tove Jansson tilbragte mange somre i  Stockholms skjærgård og senere i den finske skjærgården – i Pellinge, sydøst for Borgå. Det ga Jansson et nært og kjærlig forhold til skjærgården og havet. Tove Jansson drømte om å eie sin egne øy, og på begynnelsen av 1960-tallet fant hun og partneren Tuulikki Pietilä Klovharu-øya i Pellinge-skjærgården. De bygde en liten hytte på øya og dette ble  deres sommerhjem i tre tiår. Øyene var et symbol på frihet for Jansson, og dette temaet gjenspeiles også i illustrasjonen på Mummidagskoppen.  Arabia feirer sitt 150-årsjubileum med en unik platinautgave av koppen «Havbris»

For å feire Arabias 150-årige designhistorie, produseres en eksklusiv kopp i kun 5000 eksemplarer. De håndpåførte platinadetaljene i form av hestesko og årer som pryder «Havbris platina», glitrer som skjulte skatter. Hver kopp har et eksklusivt stempel med Arabia 150 år på undersiden, samt et unikt nummer mellom 1 og 5000.

NB! Havbris Platina-koppen ble kun solgt via lotteri i regi av Moomin by Arabia.  Disse koppene er allerede utloddet.

 

En begrenset opplag av  Mummidagkoppen blir lagt ut for salg onsdag 9. august 2023 kl 10:00 i Illums Bolighus.  Koppene vil kun være tilgjengelig for kjøp så lenge lageret rekker.

  • Publisert: juli 29, 2023
  • Tekst:

Logg inn