Elkjøp guider deg til riktig treningsklokke

Sportsklokke, pulsklokke, treningsklokke, GPS-klokke – kjært barn har mange navn. En sportsklokke kan gi deg litt ekstra motivasjon til å overkomme dørstokkmila og kan hjelpe deg med å trene riktig. Under trening kan du for eksempel se tempoet ditt, distanse og ikke minst puls, mens du etter trening kan slenge deg på sofaen og analysere dagens økt. Selv når du ikke trener er sportsklokken et nyttig verktøy til en sunnere hverdag, da den kan måle hvilepuls, søvnkvalitet og generell bevegelse i løpet av dagen. Ofte blir kategorien sportsklokke og smartklokke blandet litt sammen, da mange av klokkene på markedet faller innunder begge kategorier, men ikke alle sportsklokker er smartklokker og omvendt.

I denne guiden gir vi deg tips til de viktigste funksjonene en sportsklokke bør ha, og hva du bør se etter når du skal kjøpe en.

kvinnelig syklist sjekker sportsklokke utendørs

Sportsprofiler

Hvilken klokke som er riktig for deg avhenger av hvilke sportsgrener du driver med. Alle sportsklokker kommer med noen ferdige profiler som er tilpasset ulike aktiviteter, slik som løping, sykling, golf eller styrketrening. Ved løping vil for eksempel klokken vise hastighet, distanse og tid, og ved svømming vil klokken vise svømmetak. Som regel kan du selv tilføye profiler manuelt eller hente andre profiler via en app, men det er lurt å sjekke at klokken er tilpasset din sportsgren før du kjøper den.

 

kvinne sjekker puls på sportsklokke

Pulsmåling

De fleste sportsklokker gir deg muligheten for pulsmåling enten innebygget eller i form av et pulsbelte. Pulsmåling kan være en god måte å måle intensiteten i treningen og kan hjelpe deg med å ikke presse deg for hardt. Hvorvidt du trenger en sportsklokke med innebygget pulsmåling eller med pulsbelte er en smakssak, og det er fordeler og ulemper med begge deler. Teknologien i pulsbeltet er litt mer presis og du kan feste klokken i en holder til for eksempel sykling eller kajakk-roing, samtidig som du får målt pulsen. Et pulsbelte kan på sin side sitte dårlig, være upraktisk eller bli borte, mens klokken med innebygget pulsmåler alltid er for hånden – bokstavelig talt.

 

sportsklokke på håndledd

GPS og navigasjon

Med en GPS-klokke kan du kartlegge treningsturen. Du kan enten bruke GPS-funksjonen for å se hvor du var og analysere turen din i etterkant, eller du kan bruke funksjonen live, slik at du kan få hjelp til å finne veien mens du trener. Noen sportsklokker kan vise deg et fullstendig kart, slik at du enkelt kan finne veien, mens andre viser et enklere kart der du kun ser omrisset av ruten, eller kun retning du kom fra og hvor mål er. Hva som passer deg best er en smakssak. Flere sportsklokker har også innebygget barometer som kan måle trykket ved forskjellige høydemeter. Dette kan være ekstra smart hvis du står på ski, bestiger fjell eller hopper i fallskjerm.

  • Stikkord: Elkjøp, pulsklokke, skritteller, sportsklokke, treningsklokke
  • Publisert: mai 3, 2022
  • Tekst:

Logg inn