Velkommen til Cousins kafé – Nordisk matkultur møter global gatemat av høy kvalitet

Er du sulten når du er i Oslo sentrum og tar turen innom Glasmagasinet, kan Cousins Kafè friste deg med lunsjretter der nordisk matkultur møter global gatemat, hjemmelaget iskrem og økologiske kortreiste råvarer.

De sosiale entreprenørene Rasheed Dodakh og Christoffer Naustdal Hjelm hadde besøk av kronprins Haakon da de åpnet Cousins på Glasmagasinet, 11. april.

 

Er du sulten når du tar turen innom Glasmagasinet, kan vi friste deg med lunsjretter der nordisk matkultur møter global gatemat: På Cousins kafé i Glasmagasinet kan du få servert nybakte og deilige surdeigsrundstykker, noen libanesiske småretter med grillet halloumi-ost fra Bygdøy Kongsgård. Eller kanskje du heller vil ha en brunsjtallerken der du kan smake litt av det meste?

 

 

Unik arbeidsplass

Cousins kafé er en arbeidsplass litt utenom det vanlige: Hele konseptet bak Cousins er nemlig å gi ungdommer som har kommet til Norge som flyktninger arbeidserfaring – som de kan ta med seg videre. Gjennom et 12 måneders modulbasert opplæringsprogram, kombinert med arbeidstrening, skal unge flyktninger i alderen 18-25 år forberedes til arbeidslivet.

 

– Vi lager egentlig en arbeidsplass der vi vil at våre ansatte skal slutte, ler Rasheed Dodakh, kaféens “front of house”-leder.

Cousins har avtaler med større norske arbeidsgivere – som for eksempel Nordic Choice Hotels, der ungdommene blir sendt videre for “vanlige” jobber. Disse lar seg ofte kombineres med høyere utdanning. Dette gir en unik mulighet til unge mennesker som ofte opplever å havne nederst i bunken av jobbsøknader på grunn av navn eller manglende referanser fordi en CV kanskje ligger igjen i en konfliktsone.

– Hensikten er å få så mange ungdommer med flyktningbakgrunn i jobb som mulig, fortalte Naustdal Hjelm da han viste oss rundt på Cousins tidligere i år.

 

 

Kongelig besøk

Og konseptet vekker oppmerksomhet: Da Cousins offisielt åpnet 11. april, kom Kronprins Haakon på besøk. Kronprinsparets Fond er én av Cousins viktigste samarbeidspartnere, og fondet har fokus på prosjekter som arbeider for inkludering av unge. De valgte nettopp dette prosjektet blant 140 innsendte søknader.

 

 

Startet som sandwichkonsept – la til digge iskremer

Selve konseptet har eksistert en stund, men i litt annen form. Prosjektet startet som Sandwich Brothers i 2016, et par år senere fulgte Sorbet Sisters. Innunder moderselskapet Cousins, har begge nå funnet sin plass i Glasmagasinets 3. etasje.

– Dette var et iskrem-konsept vi startet fordi jeg var så frustrert over å se unge, dyktige og fremoverlente ungdommer slite med å komme seg inn i arbeidslivet, sier Naustdal Hjelm. Vi satte opp en produksjon av sandwich-is på en uke basert på kortreiste og økologiske råvarer, sier han. Det eneste som er langreist, er personalet som lager og selger den smakfulle maten og den deilige isen.

 

Bærekraftprinsippet har stått sterkt i hele byggeprosessen. Blant annet er gamle kafébord blitt spraymalt og dermed fått et lenger liv i den nye kaféen, og de gamle og trukket i nye tekstiler, materialene er valgt av KOI og koordinert av iARK, kan Dodakh fortelle.

Med en stadig skiftende meny, gjelder det å gripe mulighetene når du ser dem: Neste gang du kommer innom, er det ikke sikkert akkurat det samme er til salgs. Cousins er rett og slett en spennende, dynamisk kafé – plassert i hjertet av Oslos pulserende byliv.

Lokalet er designet i friske farger som skaper en energisk atmosfære

– Sandwich Brothers og Sorbet Sisters har gått veldig, veldig bra, og vi har fått flere ungdommer inn i faste jobber i store selskaper som en trygghet ved siden av utdanningen deres. En har blitt radiograf, en annen er i ferd med å bli politi. Nå var tiden kommet for å skalere dette opp slik at vi kan sysselsette enda flere. Det er tross alt begrenset hvor mye mange ungdommer vi kan ansette til å lage is, sier han.

Cousins skal være en bro mellom kvalitet og bærekraft – både på det sosiale og miljømessige planet. Her skal du altså få muligheten til å oppleve hvilke gleder kulturutveksling kan gi – både innen smaker og nye forbindelser.

 

 

Vi ønsker deg velkommen til Cousins på Glasmagasinet!

 

  • Publisert: april 13, 2023
  • Tekst:

Logg inn