Bunad: tidløs – trendy – tradisjon

Bunaden. Den norske folkedrakten som står som et symbol på det å være norsk. Som har blitt et ærverdig plagg som bæres med stolthet og som et symbol på identitet. Den er alltid trendy, selv om den er tradisjonell, noe som gjør at det blir et tidløst plagg du kan bruke, uansett anledning.

Hos Heimen Husfliden på Glasmagasinet kan de mye om bunader – både det historiske og de nye trendene. For ja, trendelementet er også med i vår tid. Hege Andresen er butikksjef hos Heimen Husfliden, og forteller at det er stor variasjon i hva folk ønsker at akkurat deres bunad skal uttrykke.

 

– Vi ser at det er blitt mer bruk av silkeskjerf i halsen eller på hodet. Bunad er jo et festplagg som det er gøy å pynte opp, og hos Heimen Husfliden selger vi ekstratilbehør i sølv som ringer, ørepynt, belte, kniv og klokke. Mange ønsker seg mer sølv, og det er ofte ønske om å «pynte» opp mer enn det som tradisjonelt er «riktig». Vi deler kunnskap og veileder slik at kunden får tatt det valget som passer dem, forteller hun.

Selve bunaden er ofte personlig.

Å ha god veiledning når man vil ha en ny bunad er helt avgjørende for hvordan resultatet blir.

– Det er mange valg når man skal bestille bunad, så ofte er nettsiden vår et sted som kunden starter. Å bestille bunad er nok noe mer omfattende enn hva «folk» tror. De fleste bunader er ikke laget ut ifra en standard og det kan være mange valgalternativ av farger på skjorte, stakk, farge på sølv.

Ordet «bunad» stammer fra det gamle norrøne «búnaðr», som betyr «utstyr til hushold» eller «klær». I Norge var Hulda Garborg en av de første til å kjempe for folkedraktene, men først i etterkrigsårene fikk bunaden statusen den har i dag. For mange av oss er bunader ikke bare festdrakter, men også sterke symboler på identitet. Prosessen med å velge broderier, bunadsølv og annet tilbehør kan bli svært personlig – og dette er noe av det flotte med den enkelte bunad: Hver av dem har en historie, som kanskje ikke er lik historiene om andre bunader av samme type.

– Noen kunder vil at alt skal være tradisjonelt riktig, mens andre vil bare friske opp med mer sølv, bånd i håret, sjal og hodeplagg. Vi ser også en trend blant herrene; de velger oftere bunad enn før. Bunad er populært! Vi synes det er fint om kunden ønsker å sette sitt preg på bunaden, for vi er ikke et bunadspoliti.

Hårklyper i kvitt sølv med tradisjonell dekor som gjør at den passer til de fleste bunader. Styling av hår: Adam og Eva Glasmagasinet.

Kanskje bunad er noe for deg?

Tenker du å kanskje investere i et plagg som omtrent kan vare hele livet ditt? Som kan også brukes videre av neste generasjon? Det å ha en egen bunad er et flott symbol på både identitet og stolthet over sin egen historie – og ikke minst – den er svært vakker. 

Heimen Husfliden leverer en rekke unike bunadsmodeller fra hele landet. Bunader, og anbefaler at du starter på nettsiden deres. Klikk her, og begynn prosessen med å skaffe deg din tidløse, trendy og tradisjonelle bunad

 

  • Publisert: april 17, 2024
  • Tekst:

Logg inn