Bli en mesterkokk med Sous Vide!

Elkjøp i Glasmagasinet gir deg de beste tipsene for  deg som er interessert i matlaging med Sous Vide-metoden.

Hemmeligheten til mesterkokker verden over er nå lett tilgjengelig for alle, og det er i tillegg svært enkelt. Sous Vide redefinerer hjemmelaget mat, og lar deg lage mat som proffene, slik at du kan imponere venner og familie, uten at det krever spesielt mye innsats.

Få perfekt resultat med Sous Vide

Få perfekt resultat med Sous Vide

Sous Vide betyr under vakuum og med en Sous Vide maskin tilbereder du vakuumpakket mat i et temperert vannbad. Vann leder varme 23 ganger fortere enn luft, så varmen trenger fort inn i maten du tilbereder. Utnytt råvarene til det maksimale og lag smakfulle kjøttstykker som blir møre som smør! Fisk og grønnsaker kan også tilberedes i vannbad og alle næringsstoffer forblir i posen. Sous Vide gjør gourmetmat tilgjengelig for alle, du behøver bare å krydre, vakuumere, legge i vannbadet og server når maten er klar!

Sirkulator

Sirkulator

En sirkulator er et godt alternativ om du syntes at en Sous Vide maskin tar for mye plass på kjøkkenet. Prinsippet er stort sett det samme, men en sirkulator må kombineres med en tradisjonell kjele som rommer minst 10 liter. Dermed kan du ved hjelp av en stor suppegryte få en Sous Vide- uten å miste verdifull benkeplass, og samtidig få en presis temperatur. Med sirkulatoren kan du justere temperatuen mellom 5°C og 99°C, med 0,1°C presisjon.

Vakuumpakker

Vakuumpakker

For å lage mat med en Sous Vide vannbad må du vakuumpakke maten i forkant. Den lufttette emballasjen forhindrer dannelse av bakterier og holdbarheten vil dermed forlenges. Mange husstander kaster i dag unødvendig mye mat, ofte på grunn av dårlig planlegging, men dette kan du nå sette en stopper for. Gjør storinnkjøp og vakuumpakk maten i etterkant. Du vil dermed alltid ha ferske og innbydende råvarer tigjenglig, enten du velger å oppbevare de i kjøleskap eller fryser.

Hvordan bruker jeg egentlig Sous Vide?

Fyll ditt Sous Vide vannbad med vann og still inn ønsket temperatur basert på hvilke råvarer du skal tilberede.

1. Krydre maten lett med salt, pepper, urter eller marinade. Det er viktig og ikke å overdrive mengden siden smaken blir mer konsentrert i en vakuumpose.

2. Legg maten i en vakuumpose og forsegl posen med en vakuumpakker.

3. Plasser maten i det forvarmede vannbadet så lenge som nødvendig. Trekketid avhenger av hvilke råvarer du bruker, og en oversikt over anbefalt trekketid følger med i pakken.

4. For å få en fin stekeskorpe kan du steke kjøttet i stekepannen noen sekunder før du serverer.

Visste du at?

Sous Vide er kanskje ukjent for de fleste av oss, men det er en metode som gjør det enkelt å imponere gjestene.

– Ved å vakuumere maten bevarer du næringsstoffer, mineraler og smak på en mye bedre måte.

– Den jevne temperaturen gjør at du får perfekt resultat, hver gang, uavhengig av type kjøtt.

– Vakuumpakket mat har inntil 5 ganger lengre holdbarhet enn mat i tradisjonell emballasje.

– Du får sunnere og bedre mat, ettersom du ikke behøver å tilsette unødig olje og fett.

Kan jeg ikke få samme resultat i ovnen?

Kan jeg ikke bare sette ovnen på ønsket temperatur og få samme resultat?

Med en tradisjonell stekeovn kan det være vanskelig å oppnå nøyaktig temperatur, har du en eldre modell med mekaniske brytere kan temperaturen svinge med så mye som +/- 20 ° C. Sous Vide er derfor perfekt for deg som ønsker presisjon til fingerspissene fordi temperaturen ikke svinger mer enn 0.1-0.5 grader. Med Sous Vide kan du altså gå for en mye lavere kjernetemperatur enn du er vant til, fordi du har evnen til å holde den lave temperaturen i kjøttet over en lengre periode.

Verdt å vite om Sous Vide

Verdt å vite om Sous Vide:

Er det trygt å spise mat som ikke har vært utsatt for temperatur høyere enn 55 grader? Når man lager mat ved en lavere temperatur enn normalt skal maten tilberedes over en lengre tidsperiode, avhengig av hva man lager. Både temperatur og tid kan variere sterkt. De fleste bakterier vil begynne å dø ved 55 °C. Men de dør ikke alle samtidig. Ved tradisjonell matlaging i ovnen, der man tar steken ut så snart kjernetemperaturen er 55 °C – er det ikke veldig lenge temperaturen i kjernen tillates å være 55 °C. Derfor kan man ikke være sikker på at alle bakterier dør. Vi har for eksempel alltid fått vite at kylling skal være 70-75 °C i midten. Grunnen til at vi lærer at kjernetemperaturen i kylling bør være så høy er at salmonella ved denne temperatur dør etter bare 1 sekund. Ved Sous Vide holdes temperaturen i flere timer og man kan derfor være sikker på at bakteriene drepes til tross for bruk av lav temperatur. Faktisk vil temperatur på kun 57 °C drepe Salmonella – det tar bare 28 minutter.

Trykk her for fullstendig oversikt over korrekt tid og temperatur for ulike råvarer

  • Stikkord: emballasje, koke, kokk, matlaging, sous vide, tilberedning, vakuum
  • Publisert: oktober 19, 2021
  • Tekst:

Logg inn