Slik tar du vare på møblene dine

Naturlige materialer som tre og marmor har holdbare egenskaper i seg selv, men tar du godt vare på møblene dine bevarer du også verdien og de kan nærmest vare evig. Møbelavdelingen i Illums Bolighus gir tips til hvordan du bevarer dem best mulig.

Salgsleder Helene i Illums Bolighus har god kontroll på hvordan du skal behandle møbler, og gir alltid gode vedlikeholds-råd med på kjøpet. Med noen gode vedlikeholdsprodukter og riktig behandlingsteknikk kommer du langt i bevare møblement i naturmaterialer.

Tilfør fuktighet

Kvalitetsbord er ofte i eik og disse finnes i flere varianter, for eksempel røkt eik (oljet), naturoljet, hvitoljet eller såpebehandlet. Felles for dem alle er at du med jevne mellomrom bør tilføre en form for fuktighet slik at treverket ikke sprekker opp. Hvor ofte du bør gjøre dette varierer ut fra hvor tørt det er i rommet bordet står i, om det står ved en peis, er utsatt for mye sollys eller lignende.

Når du behandler et bord eller en stol og påfører såpespon, olje eller pusser, må du alltid gjøre det med treverkets lengderetning og ikke sidelengs eller i sirkler.

Såpebehandlet eik

Såpebehandlet eik krever litt mer vedlikehold enn oljet eik, og får lettere flekker, men på den annen side er såpebehandlet eik lettere å behandle. Puss ned bordet med sandpapir – start med grovere papir på flekker og et fint papir til slutt. Bruk deretter en ren klut eller svamp til å smøre inn såpespon, en fettbehandling som fukter treverket. Denne finnes også med hvitpigment dersom du har et bord med lys farge. Hvor ofte du bør behandle møblene varierer. 1-2 ganger i året kan være greit, men følg gjerne med på møblene ved behov. En «ruere» overflate enn vanlig er ofte tegn på at treverket er tørt.

 

Såpespon brukes til såpebehandlede bord og stoler.

Oljet eik

Oljet eik krever mindre behandling og tåler mer, men det er likevel viktig å huske på at treverket trenger fuktighet for å ikke sprekke opp over tid. Her bruker du olje til å behandle, og typen olje vil variere ut fra fargen du ønsker på treverket. I Illums Bolighus går det mest i naturoljer og hvitolje, som påføres med en ren klut eller svamp i treverkets lengderetning.

Naturolje og olje med hvitpigmenter til behandling av bord i eik.

Kontinuerlig pleie

Tre er et naturmateriale og vil alltid endre seg noe over tid. Dett er litt av sjarmen med tremøbler. Om du ønsker noe helt vedlikeholdsfritt anbefales det å velge andre materialer, som for eksempel laminat.

Marmor er et veldig populært materiale, som er veldig porøst og lett kan få flekker. Behandler du marmorflatene riktig, og metter med stenolje, kan du beholde overflaten fin veldig lenge.

Ta en tur innom Illums Bolighus i Glasmagasinet om du trenger tips eller produkter til et møbel du allerede har, eller planlegger å kjøpe.

Steinolje passer utmerket til behandling av marmor, for eksempel bord og benkeplater.

  • Stikkord: bord, eik, glasmagasinet, illums, illums bolighus, marmor, møbel, møbelvedlikehold, møbler, olje, pleie, såpebehandlet, tre, vedlikehold
  • Publisert: oktober 23, 2020
  • Tekst:

Logg inn